Primăria comunei Consiliul local Siteul oficial CUDALBI

PRIMĂRIA

Comunei Cudalbi

VEZI DETALII

Click AICI

CONSILIUL LOCAL

Proiecte, hotărâri....

VEZI CONȚINUTUL

Click AICI

SERVICII PUBLICE

Impozite, taxe...

VEZI CONȚINUTUL

Click AICI

ANUNȚURI

Evenimente, anunturi...

VEZI CONȚINUTUL

Click AICI

MONITORUL

Oficial local

VEZI CONȚINUTUL

Click AICI

Comunicat de presă,

privind începerea proiectului

„Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din comuna Cudalbi, județul Galați”

   Comuna CUDALBI demarează proiectul cu titlul: „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din comuna Cudalbi, județul Galați”, finanțat din fonduri europene prin apelul PNRR „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe”, Componenta C15 – Educație.
Numele beneficiarului: COMUNA CUDALBI.

   Numele proiectului de investiție: „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din comuna Cudalbi, județul Galați”.

   Obiectivul general: Creșterea calității și diversificării ofertei educaționale, în vederea asigurării standardelor minime corespunzătoare pentru desfășurarea în condiții optime a actului didactic.

   Obiectivele specifice:

  • Asigurarea echipamentelor şi a resurselor tehnologice digitale pentru unităţile de învăţământ
  • Asigurarea dotărilor pentru sălile de clasă preuniversitare şi laboratoarele/atelierele şcolare.

   Valoarea totală a proiectului: 1.143.976,75 lei, din care valoarea eligibilă din PNRR este în cuantum de 961.325,00 lei și valoarea TVA eligibilă aferentă este de 182.651,75 lei.

   Data începerii și finalizării proiectului: 08.08.2023 31.12.2024.

   Codul proiectului: F-PNRR-Dotari-2023-2412.

   Date de contact: Primăria Comunei Cudalbi, sat Cudalbi, com. Cudalbi, jud. Galați, tel. fix/fax: 0236.862.055/ 0236.862.003, e-mail: cudalbi@gl.e-adm.ro, reprezentant legal: GHEONEA GRIGORE.

compostarea individuala a biodeseurilor menajere

Valorificați deșeurile menajere și obțineți un îngrășământ ecologic.

Ce este compostarea?

Compostarea este procesul prin care materia organică este descompusă. Resturile vegetale (coji de fructe sau de legume, crenguțe, coji de ouă, zaț de cafea etc.) puse împreună, se descompun și duc la obținerea unui îngrășământ bogat în nutrienți, care poate fi utilizat la îmbunătățirea solului, inclusiv pentru pământul florilor din ghiveci, sau poate fi utilizat ca înlocuitor al îngrășămintelor chimice.

De ce să compostăm?

Compostarea este modul prin care nu numai că reducem cantitatea de deșeuri menajere, dar putem să le valorificăm.
Atunci când resturile de alimente ajung la groapa de gunoi, ele emit metan, un gaz cu efect de seră, adică, care contribuie la schimbările climatice și afectează mediul înconjurător. Poți spune, pe bună dreptate, că tu contribui, personal, la reducerea emisiilor de metan pentru că ai ales să compostezi acasă.

Cum obții compostul la tine acasă?

1. Se alege un loc ferit de soare pentru amplasarea recipientului de compostare.
2. Se strâng biodegradabilele și se pun în recipientul de compostare, mărunțite în bucăți cât mai mici.
Pentru o calitate ridicată a compostului este indicată folosirea unei proporții echilibrate de materii bogate în carbon – brune, dure, uscate (rumeguș, ace de brad, cenușă de lemn, pene de pasăre, crengi, frunze uscate, coji de ouă) cu materii bogate în azot – verzi, moi, umede (bălegar de grajd, coji de legume, fructe, iarbă, frunze verzi).
Cum obții compostul la tine acasă?
3. Se amestecă periodic pentru o bună ventilare (la fiecare 2-3 săptămâni) și se udă moderat pentru favorizarea dezvoltării microorganismelor.
4. Compostul e gata când devine fărâmicios, omogen, de culoare maro închis, semn că procesul s-a terminat și compostul este plin de nutrienți, fiind un excelent îngrășământ pentru plante.

Despre compostarea individuală

În mediul rural (ruralul mic, în special) este recomandată și încurajată compostarea individuală în unități de compostare individuală. În aceste recipiente se pot composta resturile
vegetale:
* coji de fructe;
* coji de legume;
* zaț de cafea;
* coji de ouă;
* pliculețe de ceai și frunze folosite de ceai;
* frunze moarte, paie și fân;
* rămurele tăiate, rumeguș;
* hârtie și carton (din cele nereciclabile, cum ar fi
servețele folosite cu materie organică).

NU se pot composta:

* resturi de carne, pește, oase;
* resturi alimentare cu ulei;
* lactate;
* ouă întregi;
* plante otrăvitoare;
* lemn tratat chimic;
* şervetele sau hârtie cu resturi chimice.

INFORMAȚII DE INTERES PUBLIC

Prezentare video

SCURT ISTORIC AL COMUNEI CUDALBI

Comuna CUDALBI este una din cele mai dens populate și compacte așezări rurale din Moldova. Aceasta are o lungime de 3,5 km și o lățime ce variază până la 1,5 km. Primul document autentic referitor la teritoriul pe care-l ocupă așezarea este un suret (copie) de pe un ispisoc vechi, din 25 iulie 1526 ...

Galerie foto

© 2018-2022 Primăria comunei Cudalbi - Construit și întreținut de echipa DECIBEL Medianet srl, fotografii si video realizate de DECIBEL Media

Sari la conținut